Василев: Логистиката може да стане новата IT индустрия

Най-големият ни износ е на умни хора, категоричен е служебният икономически министър

232 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

В България има голям потенциал за има голям потенциал за развитие на логистиката. България може да е входна врата за стоките от Изток - Китай и Корея към пазарите в Европа. Такъв пример даде служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в интервю за Дарик. Той е убеден, че в логистиката може да последва примера на IT индустрията, която се разви бурно в последните 10 години.

"Най-големият ни износ е на умни хора. Виждаме какво става в IT индустрията. Преди 10 години заплатите в тази индустрия, която беше с ниска добавена стойност, бяха около 700 лв. Сега средната е 2500 лв., а върховите са 5-6-7 хил. лв. Хората в тази индустрия успяха да съберат екипи и да произвеждат продукти с висока добавена стойност. Комбинацията от фактори доведе IT индустрията до изстрелване", категоричен е Асен Василев.

По думите му вече имаме и фирми от хранително вкусовата промишленост, които изнасят стоки за Европейския съюз (ЕС). "Трябва да помислим за малкия и среден бизнес, който трябва да се научи да работи по-ефективно в средата, в която се намира. На тези фирми трябва да им се помогне да се освободят от несвойствените дейности", твърди Асен Василев.

Според него всяка мярка към безработицата трябва да бъде насочена към това как хората могат да бъдат полезни. "Тези 41 млн. лв. (които отпусна правителството за подпомагане на най-уязвимите групи - бел. ред.) отиват към крайно нуждаещи се и тези пари ще влязат обратно да влязат в икономиката. Това не са хора, които могат да спестяват. Депозити в банки правят тези групи в обществото, които получават доходи над средните", категоричен е икономическият министър.

"Няма сериозни изменения в изпълнението на бюджета. Това ме увери финансовият министър Калин Христов. "Златният" стандарт за връщане на ДДС ще бъде въведен", добави Василев. Той е на мнение, че плоският данък трябва да остане. "Хората го плащат. От икономическа гледна точка е много важно данъчната политика да е предвидима. В момента това ни дава преимущество пред другите държави. Ако започнем да вдигаме данъчното бреме ще отблъснем инвеститорите", каза още Асен Василев.

Подкрепи Economic.bg