Кабинетът ще търси още пари за помощ за бедните

Служебният премиер се надява, че в "относително разумен срок" правителството може да се разплати с част от малките и средни фирми

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Ще продължим да търсим резерви в бюджета и за допълнителна помощ към най-бедните, но няма да се ангажирам с конкретни цифри. Това твърди в интервю за "Стандарт" служебният министър председател и министър на външните работи Марин Райков.

"Отношението към най-уязвимите в едно общество е един от показателите за моралното здраве на нацията. Доволен съм от това, че социалното министерство направи разчет на средствата, които ще бъдат отделени в рамките на набелязаните мерки", казва премиерът. Надеждите му са с отпуснатите 41 млн. лв. за социални помощи да се помогне поне на около 100 хил. българи.

"Искрено очаквам, че българският бизнес ще бъде част от усилията на цялото общество за преодоляване на този тежък момент, през който преминава икономиката на страната. Бизнесът е призван да създава работни места. Много е важно българският бизнес да потърси възможност да прояви солидарност с нуждаещите се българи в този тежък момента за нацията", разяснява Марин Райков какво е имал предвид, когато каза бизнесът да бъде солидарен и говори за "национално отговорен капитал".

Райков казва още, че е помолил министъра на финансите (Калин Христов - бе;. ред.) да се потърсят максимално бързо възможности, които да позволят на кабинета да се разплати с бизнеса. "Вече няколко пъти съобщих цифрите, които отразяват задълженията на правителството към частния сектор. Тези задължения не са чак толкова големи. Смятам, че в един относително разумен срок можем да постигнем разплащане с част от фирмите", обясни служебният премиер.

Подкрепи Economic.bg