Офшорните зони не са заплаха, твърди МВФ

Фондът обаче следи темата отблизо

228 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Международният валутен фонд (МВФ) не гледа на офшорните зони по света като заплаха за финансовата стабилност. Това мнение изразява говорител на МВФ пред AFP. Пред агенцията тя е коментирала изтичането на информация за офшорни сметки, като на въпроса счита ли МВФ данъчните убежища за заплаха за финансовата стабилност, говорителката казва "нашето мнение не е такова", предаде БГНЕС. Това обаче е тема, която МВФ следи отблизо.

Данъчните убежища не застрашават финансовата стабилност и борбата срещу тези финансово непрозрачни територии няма да разреши "критичния въпрос" за данъчните бягства, категорични са във фонда.

От четвъртък насам, разкритията за офшорните сметки се увеличават в международната преса. Разследването е по инициатива на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) - базирана във Вашингтон неправителствена организация, която е получила достъп до 2.5 млн. секретни файла за данъчните убежища.

"Мерки за противопоставяне на данъчните бягства, които са едновременно политически приемливи и технически съвместими са трудни и трябва да се проучат допълнително", казва още говорителката на МВФ.

Подкрепи Economic.bg