Дянков: Няма причина за поскъпване на хляба

Той и Мирослав Найденов са докладвали на премиера как се движат цените на храните

7112 ~ 2 мин. четене

Дни след като министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че цената на хляба ще се повиши заради увеличението на цената на тока, финансовият министър Симеон Дянков обясни, че няма причина за поскъпване на насъщния.

Двамата са докладвали пред премиера Бойко Борисов как се движат цените на храните, съобщи бТВ. Започват спешни проверки на хлебопроизводителите.

Според експертите на финансовия министър сегашните рекордни цени на пшеницата ще се успокоят и няма да се стигне до рязък скок в цените. Икономистите обаче контрират, че поскъпването е неизбежно.

Спешният анализ за пазара на пшеницата и хляба показва, че цените са все още стабилни. Според експертната оценка на аграрното ведомство производствената цена за килограма е около лев. 53% от разходите на хлебарите са за суровини и брашно, а 8 на сто за енергоносители, показват изчисленията.

Финансовият министър Симеон Дянков беше категоричен, че няма причина хлебопроизводителите да вдигат цените нагоре. „Те посочват цената на електроенергията като причина за поскъпването, а това е 1% от общата себестойност, само с една стотинка може да влияе. Затова вкарахме НАП и Агенцията по храните, ако са решили да правят някаква спекула, да се прекъсне сега”, заяви Дянков.

Цените на пшеницата са рекордно високи призна министърът, но прогнозира, че до септември има реални шансове да се успокоят. Според икономическите анализатори обаче сметките на държавниците вероятно са далеч от тези на производителите.

„Аз искам да видя няколко сметки, не само една, защото в министерството могат да правят каквито си искат сметки, но това не означава, че те са близки до реалността. Но както разбрахме пшеницата е много скъпа, така че няам как брашното да остане евтино”, смята Николай Вълканов - Институт за пазарна икономика.

По данни на земеделското министерство през тази година цената на пшеницата е скочила с 23 на сто в сравнение със същия период на миналата година. И макар че реколтата е добра, цената се увеличава, повличана от международните пазари. На дребно хлябът е поскъпнал с една стотинка, пазарът на храните е спокоен, но какви са прогнозите?

„Ако цената на фуражите тръгне нагоре, тогава може да се очаква някакво движение на цените нагоре - на млякото и месото, може да очакваме някакъв рефлекс”, коментира Марин Недев - Система за агропазарна информация.

Шоково поскъпване обаче няма да има, категорични са и държавните експерти, и икономистите. Средната цена на хляба на дребно е около 1,30 лева. Цената на брашното само за седмица е скочила с около 50 лева, а на фуражите - с около 20 лева. Най-критична е ситуацията при животновъдите смятат държавниците, затова през есента ще им бъдат отпуснати между 15 и 20 милиона лева допълнителна помощ.

Иначе по данни на Системата за агропазара на информация в топ 5 на най-скъпите градове в страната са Добрич, Варна и Пловдив, а най-евтините хранителни продукти са в Благоевград и Монтана. Цените на плодовете и зеленчуците пък отчитат спад през последните седмици.

 

Подкрепи Economic.bg