Дянков се похвали пред бизнеса

Финансовият министър изтъкна рязкото намаляване на неразплатените задължения към фирмите и реалистичния бюджет за 2013 г.

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Задълженията на държавата към бизнеса са намалели над 17 пъти спрямо нивото, на което са били заварени през 2009 г. С това се похвали финансовия министър Симеон Дянков по време на седмата годишна среща между бизнеса и правителството "Големите въпроси на 2013 г.". В момента правителството дължи 135 млн. лв. на бизнеса, а 3.5 години по-рано задълженията са били близо 700 млн. лв.

Дянков каза още, че дължимото ДДС към фирмите към момента е 210 млн. лв. Той каза, че през 2009 г., в първите седмици от управлението на ГЕРБ, сумата е била 750 млн. лв. Според Дянков това е минималното ниво на задържане в Националната агенция за приходите (НАП).

 "Многократно сме свалили нивото на неразплатените задължения и ще го доказваме всеки месец, за да се види, че преди изборите няма да стане това, което е ставало преди - внезапно НАП забравя да плаща ДДС, за да изглежда по-добре финансово, а министерството не се разплаща на бизнеса", посочи финансовият министър.

Освен всичко, финансовият министър се похвали и с изготвения бюджет за 2013 г. и го нарече реалистичен. "Реалистичен бюджет означава да е изпълним, което е трудно по време на криза, но е още по-трудно в изборна година", каза Дянков. Той даде пример с 2009 г., когато предизборно е бил заложен икономически ръст от 6%, а реално се получи дефицит от 5.5%.

Финансовият министър предложи общо 7 мерки, с които кабинетът може да подпомогне бизнеса през следващата година. Първата е приемането на реалистичен бюджет. Следващата мярка е да се намали бюрокрацията. Дянков припомни, че миналата седмица е била предприета голяма крачка към златния регистър, с която големите данъкоплатци са намалени на около 1080.

Петата мярка е да подпомагаме бизнеса да излиза на нови пазари. По думите на финансовия министър това трябва да е големият фокус в политиката на външно министерство.

Друга важна мярка, според него е България да се развива като туристическа дестинация. Тази мярка е изключително важна за държавата, защото икономиката всяка година се увеличава с около 1-1.5% от туризъм. До края на 2013 г. правителството предвижда да открие втората по големина зала в Пловдив, с което ще може да се развие и спортния туризъм.

Последната мярка е стимулиране на администрацията да работи за бизнеса.

Коментари: 0