Плевнелиев прогнозира €45 млрд. инвестиции в България до 2020 г.

Ние сме остров на стабилност в турболенти времена, заяви президентът

Автор: Мария Владимирова

България - износител на готови продукти, а не на мозъци и суровини. Така видя президентът Росен Плевнелиев развитието на страната ни през следващите години.

На Седмата годишна среща на бизнеса с правителството Плевнелиев обяви, че се надява до 2020 г. в България да бъдат инвестирани 45 млрд.  евро.

Страната ни се отваря към пазари, които със сигурност могат да бъдат добри и много перспективни за нас, заяви Плевнелиев, визирайки Катар,  Виетнам, Китай и Япония.

Преустройваме външната политика в подкрепа на износа и разнообразяване на пазарите за произведено в България, заяви Плевнелиев. Потенциалът за българското земеделие и производство на храни е много голям, посочи той и разкри каква е рецептата за  успех на станата ни - производство, базирано не на евтин труд, а на ефективен. Това ще доведе и до по-голяма производителност и до по-високо заплащане.

Президентът заяви, че изготвянето на България 2020 е на финалната права. "Отвъд политизирането и работата на парче, тя ще бъде истински дългосрочен план за действие, подкрепен от България и Европейския съюз", заяви Плевнелиев.  "България има самочувствието на индустриална сила в региона, с постижението на няколко поколения”, отбеляза Росен Плевнелиев.

Той посочи още, че България е остров на стабилност в турболенти времена и че тя е добър съсед и уважаван партньор. "Не очакваме някой друг да ни спасява и да ни прави реформите и да ни подари богатството", каза Плевнелиев.

Коментари: 0