Дянков склони за субсидия на БДЖ

От дружеството обаче трябва до понеделник да представят допълнителин реформи

БДЖ може да получи субсидията си за август от около 14 млн. лева. Преди това обаче ръководството на холдинга трябва да представи допълнителни реформи и инициативи в дружеството. Това казавицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред "Фокус".

Ще пуснем субсидията поне частично, но няма начин да продължи това социалистическо мислене - в крайна сметка държавата всичко изплаща, дори ние да сме взели заема, коментира Дянков.

Вчера изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Йордан Недев обяви, че компанията е пред фалит заради неизплатените субсидии и е принудена да освободи няколко хиляди души и да спре 200 влака.

Днес разговаряхме пак с министър Московски, той е наредил на директорите на БДЖ да представят списък от допълнителни мерки, така че да е явно, че те правят всичко възможно, за да плащат поне част от този заем, заяви Симеон Дянков.

Според вицепремиера и транспортният министър Ивайло Московски, и директорите на БДЖ си вършат добре работата, но има явен принцип – щом дружеството е взело заем, трябва да си го плаща.

През 1995 година тогавашното БДЖ, което е било заедно с НКЖИ е взело два заема от Световната банка по времето на друг виден социалист – Жан Виденов. Просто са опукали парите веднага и оттогава не се плащат лихвите. Преди няколко години Министерство на финансите плаща по първия заем, който е по-малък и напоследък БДЖ започна да не плаща и по втория заем. Един вид очакват от държавния бюджет Министерство на финансите да плаща лихвите по втория заем, които за тази година са около 30 милиона лева. Съответно казахме – няма такова перо в държавния бюджет, вие трябва да си плащате, знаем, че ви е трудно положението, заяви Симеон Дянков.

Той каза, че спряната субсидия за юли на железниците от около 14 млн. лева е много по-малка от парите, които дружеството дължи на бюджета - 24 милиона лева досега и още 6 милиона лева до края на годината.

Коментари: 0