ЕК иска да запълни газохранилищата в Украйна, бизнесът отказва

Европейските енергийни компании поискаха държавни гаранции, че горивото няма „да бъде откраднато”

Задънена улица

Автор: Николай Марченко

Европейската комисия (ЕК) е предложила най-големите европейски потребители сами да купуват и да инжектират газ в подземните хранилища в Украйна, но не срещна разбиране сред бизнеса, пише руският вестник "Коммерсантъ". По този начин опасността от газова криза в Европа през идния отоплителен сезон не е отминала.

Целта е Европа да си осигури безпрепятствени доставки на газ през идващата зима. Досега с тази дейност се занимаваше Украйна, но сега тя отказва да плаща дори за текущото си потребление на газ. Страната не разполага с нужните средства, за да купи минимималните  8 млрд. кубика  газ за инжектиране в газохранилищата, които по текущата цена ще струват около 4 млрд. долара.

Според информиран източник в рамките на неофициални консултации по този въпрос няколко компании са поискали от ЕК политически гаранции за това, че инжектираният в украинските хранилища газ „няма да изчезне” или да бъде „откраднат”, за което редовно се обвинява „Нафтогаз” от „Газпром”.  Брюксел обаче не е могла да даде такива гаранции, като според „Коммерсантъ” предложението на ЕК „не предизвика ентусиазъм сред европейските компании”.

Още един проблем е свързан с това, че само половината от сегашните запази на синьо гориво е собственост на „Нафтогаз”, а другата половина е на частната компания Ostchem на олигарха Дмитрий Фирташ, който от години е посредничил при доставките на руски газ за Украйна и в момента е арестуван в Австрия. „На въпроса как да се използва този газ от „Нафтогаз” в случай на нужда, беше получен отговор от рода на: „С Фирташ някакси ще се разберем”.

Според източниците на „Коммерсантъ” нието един от европейските енергийни концерни в момента няма намерения да се разделя с парите си и да предприема активни крачки в транзитния въпрос: „Всички чакат резултата от президентските избори в Украйна, изборите в Европа и смяната на състава на ЕК”.

Що касае изборите в Киев, то според украинския сайт LB.ua по време на срещата си Фирташ във Виена, фаворитът на президентските избори Петро Порошенко и общият им приятел Виталий Кличко се разбрали за общи действия. В това отношение се смята, че газовото лоби на Украйна и Русия е да създадат един вид „антивоенна коалиция”, за да не загубят милиардни печалби от търговията с Европа.

Коментари: 0