ГЕРБ внесе нов вот на недоверие в сектор „Енергетика"

За да е успешен вотът, трябва да има мнозинство, а при сегашната конфигурация в парламента това ще е тест за ДПС, смята Бойко Борисов

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ внесе вот на недоверие в сектор „Енергетика" в Народното събрание. За мотивите на вота обясниха народните представители от ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, Десислава Атанасова, Данаил Кирилов и Ивайло Московски.

Въпреки всички пречки, които се опитаха да ни наложат управляващите това да не се случи, ние сме твърдо зад мнението, че българското общество трябва да знае, какво е състоянието на сектора „Енергетика". А то не е тайна, че е пред колапс, каза Димитър Главчев.

„Българското общество трябва много точно да знае, че изкуственото задържане на цената на тока ще доведе или до шоково поскъпване на тока веднага след изборите или до вземане на нови заеми", допълни той.

От ГЕРБ се надяват на "възможност за европейски дебат", тъй като в мотивите си са посочили още, че по проекта Южен поток има нарушаване на европейското законодателство. Главчев призова за участие в дебатите на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев, който според опозицията бяга от предизборен дебат с Томислав Дончев.

Част от мотивите на опозицията са и писма до енергийното министерство от страна на Европейската комисия, подчерта Ивайло Московски. Според ГЕРБ тези писма представляват откриване на наказателна процедура срещу страната ни по енергийни въпроси. Тези писма са първата стъпка към процедура, настоя той и изброи трите теми, засегнати в писмата - невъзможността на гражданите да избират крайните си доставчици на електроенергия, нарушеното европейско законодателство за Южен поток и зависимостта на ДКЕВР.

Според Борисов, за да е успешен вотът, трябва да има мнозинство, а при сегашната конфигурация в парламента това ще е тест за ДПС. За заместник-председателя на парламента Мая Манолова внасяне на вот на недоверие по време на предизборна кампания е неуважение към избирателите. Тя призова ГЕРБ да изчакат няколко дни с внасянето, защото времето не е подходящо да се правят дебати.

Освен вота на недоверие от ГЕРБ са внесли и допълнително искане за свикване на извънредно заседание съгласно чл. 78 от Конституцията и правилника на Народното събрание, обясни Данаил Кирилов. По този начин опозицията се презастрахова от "процедурни манипулации" от страна на ръководството на парламента, подчерта той. ГЕРБ са категорични, че председателят трябва да спази Конституцията и е длъжен да свика заседание не по-рано от три и не по-късно от седем дни след внасянето на вота, независимо дали Народното събрание е във ваканция.

Така депутатите ще трябва да се върнат на работа извънредно, въпреки че парламентът не заседава до изборите. Правилото е, че председателят на НС е длъжен да свика заседание в рамките на една седмица след внасянето на искане на вот - за дебати, а 24 часа след краят им се гласува и самия вот.

През седмицата лидерът на партията Бойко Борисов обясни, че до днес ще очаква официални данни за състоянието на Националната електрическа компания (НЕК) и на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Депутатите от ГЕРБ са изявили желание да видят и всички документи от юни 2013 г. до момента по проекта "Южен поток".

„От месец опитваме да получим финансовите отчети на Националната електрическа компания и председателите на останалите дружества. Тази информация се укрива и ни се отказва по всички възможни начини. Знаете, преди няколко седмици я търсихме дори персонално, с посещение в Министерство на енергетиката, и отново ни беше отказана“, допълни бившият ресорен министър Делян Добрев.

Коментари: 0