ЕК ни спира парите по 149 екопроекта

Ситуацията е критична, призна екоминистърът Искра Михайлова

Автор: Economic.bg

 

Европейската комисия (ЕК) е открила сериозни нарушения при повторната проверка на 149 договора по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2007-2013 г., по която бяха замразени плащанията през ноември.

Проблемът в тези договори е начинът, по който са проведени обществени поръчки, а основните грешки са смесване на критерии, намаляване на срока за получаване на оферти и не на последно място неравно третиране на участници. Освен спрените плащания, Брюксел ще наложи финансови санкции за бенефициентите на сгрешените проекти.

Правителството бе принудено най-накрая да си признае, че има сериозен проблем с парите за екопроектите. „Ситуацията е критична", призна пред журналисти министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която се срещна с представители на Националното сдружение на общините, за да обсъди с тях проблема. По думите й целта на правителството ще е да възстанови плащанията, а глобите за страната ни да не са много големи. От своя страна пък ЕК трябва да ни отговори до 27 май.

Екоминистърът припомни предисторията на спрените европари, като започна от там, че е извършена повторна проверка на общо 239 договора по „Околна среда", сключени в периода от 2010 г. до 2013 г.

Общата стойност на договорите е близо 560 млн. лв. или над 280 млн. евро. Най-много договори са сключени в първите месеци на 2013 г., когато договорените пари са близо 452 млн. лв., което означава че кабинетът „Орешарски“ ще е в затруднение да прехвърли цялата вина върху предишните правителства на Бойко Борисов и марин Райков.

Бенефициенти по проблемните 149 договора са общо 87 общини. Те са получили писма за пропуските и са запознати с процедурата, а днес и утре ще им бъдат изпратени и допълнителни писма с по-подробна информация.

По-рано днес зам.-председателят на Националното сдружение на общините в Република България Емил Савов предупреди, че 50 общини са застрашени да платят финансови санкции общо за 129 млн. лв., за да бъдат размразени плащанията по ОПОС. Той обясни, че местните власти ще настояват общините и държавата да си поделят вината. "Последствията от това решение на екоминистерството за някои от общините ще бъдат повече от катастрофални“, коментира Емил Савов. Според него има риск проектите да не бъдат изпълнени, заради недостига на средства заради наложената финансовата санкция.

 

Коментари: 0