ЕК обвързва "Южен поток" с газовия дълг на Киев

Готови сме да обсъдим проекта, ако руската страна пожелае, казва говорителката на комисаря Гюнтер Йотингер

Газова дипломация

ЕК обвързва
Автор: Николай Марченко

Европейската комисия (ЕК) е готова да обсъди ситуацията с проекта „Южен поток” на 26 септември в Берлин, по време на тристранната среща относно доставките на природен газ с участието на Русия, Украйна и Европейския съюз (ЕС). Това съобщи в понеделник представител на ЕК, информира агенция ИТАР-ТАСС.

Според него това е напълно нормално да стане, но самопри условие, че Москва да го предложи: „В случай че въпросът за „Южен поток” бъде повдигнат от руската страна, ние сме готови да го обсъдим".

Очевидно съдбата на проекта ще зависи от диалога с Киев и украинската национална компания "Нафтогаз". “Но главният въпрос остава намирането на решение за настоящия газов спор между Украйна и Русия”, каза говорителката на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер.

В края на миналата седмица руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че се надява в скоро време да обсъди с “партньорите от ЕС“ поблема около замразения „Южен поток”.

Това съвпадна по време с искането на Европарламента (ЕП) към ЕК и страни-членки да замразят напълно и да излязат от проекта на руския монополист „Газпром“ и италианската ENI. Идеята им е пълното спиране на „Южен поток“ да влезе в списъка със секторните санкции на ЕС срещу Москва.

Засега „Южен поток“ обаче е само преустановен от страните по трасето като България, поради необходимостта ЕК да приключи проверката му за съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС.

От топмениджмънта на „Газпром“ увериха на газов форум в Будапеща, че изграждането на сръбския участък предстои да започне от октомври, като според Александър Сиромятин от концерна „няма значение каква е ситуацията с „Южен поток“ в България“. 

Коментари: 0