ЕК отчете "недостатъчен и несигурен общ напредък" в България

Продължава да има твърде малко дела за престъпления, свързани с корупцията или организираната престъпност, достигнали до успешен съдебен край, се посочва в доклада

108 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия отчете "недостатъчен и несигурен напредък" в тринайстия доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка. Документът представя анализа на ЕК за предприетите от България стъпки през изминалите 18 месеца и посочва в кои области са необходими допълнителни мерки.

Повтарящите се скандали, свързани например с назначения, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, изплъзване от правосъдието на осъдени ръководители на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система подкопаха общественото доверие.

Продължава да има твърде малко дела за престъпления, свързани с корупцията или организираната престъпност, достигнали до успешен съдебен край, се посочва още в доклада.

Комисията приканва България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система, професионалната етика и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

От ЕК посочват, че България е предприела няколко стъпки в правилната посока и е подобрила процедури за назначаване, а главният прокурор предприел някои полезни управленски мерки. Висшият съдебен съвет пък е постигнал известен напредък по въпроса за натовареността. "Общият напредък не е достатъчен и остава несигурен", заяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей, който подчерта, че този доклад не е оценка само на едно правителство, било то сегашното или предходното.

"Надяваме се, че сегашното правителство ще приеме сериозно този доклад, за да се постигне напредък", добави Грей.

Коментари: 0