ЕК премахва монетите от 1 и 2 цента

Комисията ще разгледа въпроса със страните-членки, за да види дали „има ясно предпочитание, на което да се основава законодателното предложение“

200 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия (ЕК) обяви, че монетите от 1 и 2 цента са твърде скъпи като разноски, не са удобни за мнозина и вероятно нямат бъдеще, съобщава AFP. „Може да са малки и неудобни, но те струват на еврозоната около 1.4 млрд. евро от 2002 г.“, отбелязват от Комисията.

Европейските бюрократи отбелязват четири възможни сценария, които са базирани на анализ на паричните ползи от използването им – запазване на статуквото, изработване на по-евтини варианти, бързо или постепенно изтегляне.

Въпреки това, общественото отношение по въпроса е смесено. Някои хора се страхуват от увеличение на инфлацията, ако малките монети, които са около половината от всички циркулиращи монети, бъдат изтеглени, както и неизбежно закръгляне на цените.

Комисията ще разгледа въпроса със страните-членки, за да види дали „има ясно предпочитание, на което да се основава законодателното предложение“.

От януари 2002 г. страните членки от еврозоната са пуснали в обръщение повече от 45.8 млрд. броя от 1 и 2 цента, което е равно на близо 137 монети на глава от населението.

 

Подкрепи Economic.bg