ЕК заплаши да спре изцяло плащанията по "Околна среда"

Причината е, че три месеца България не е отговорила на писмото на Брюксел от ноември какви мерки е предприела, за да подобри системите си за контрол при управлението на евросредствата по оперативната програма

68 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия официално е уведомила България, че може да спре окончателно плащанията по Оперативна програма „Околна среда”, които бяха временно прекратени през ноември. Причината е, че три месеца България не е отговорила на писмото на Брюксел от ноември какви мерки е предприела, за да подобри системите си за контрол при управлението на евросредствата по ОПОС.

До българските власти вече е изпратено предупредително писмо, съобщи на пресконференция в Брюксел говорителката на Еврокомисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилър, цитирана от БНР.

"Това означава, че технически, в следващите месеци може да бъде взето решение за спиране на плащанията, ако няма задоволително решение по посочените от Комисията проблеми с оперативната програма. Те са свързани най-вече с тръжните процедури, контрола и управлението. Българските одитни власти признават съществуването им и в тяхно лице ние виждаме надежден орган, с които можем да работим."

Уилър уточни, че засегнатата сума е 182 милиона евро. Ако наистина се стигне до спирането им, плащанията могат да бъдат възстановени само с решение на колежа на комисарите, обясни Ширин Уилър.

В отговор на въпрос чия е вината за слабостите в програмата тя каза: "Много е важно това да не се превръща в политически футбол. Знаете, че някои от проблемните проекти са от преди години, други са по-скорошни. Не трябва да се обвинява една или друга политическа партия. Работим по проблемите и вярваме, че в следващите месеци можем да ги решим и плащанията да бъдат възстановени."

Подкрепи Economic.bg