ЕС въвежда строгите регулации за банковите бонуси

Основен противник на мярката е британското правителство, което полага усилия да смекчи плана за ограничаване на бонусите

124 ~ 1 мин. четене

Най-строгите ограничения за бонусите на банковите служители от началото на финансовата криза през 2008 г. ще бъдат въведени от ЕС, съобщава Financial Times.

Основен противник на мярката е Лондон. Повече от година британското правителство полага усилия да смекчи плана за ограничаване на бонусите на банкерите, предложен от Европейския парламент (ЕП).

Франция вече подкрепя предложението на парламента, което залага строги ограничения на бонусите, надхвърлящи заплатата по договор. Мярката е подкрепяна твърдо и от Германия.

Това затвърждаване на позицията помага на Ирландия, която в момента е председател на ЕС, да принуди Лондон да се съгласи с компромисните предложения.

Британските власти се борят да осигурят промени в очертаващото се решение, което налага съотношение 1:1 между бонус и заплата, което може да бъде вдигнато максимум до 2:1 с одобрението на мнозинството от акционерите.

Подкрепи Economic.bg