Експерт: Намаляването на цената на тока ще ни излезе скъпо

Тезата за намаляването на цената с 5% е адекватна политическа реакция за това, което се случва в страната, смята енергийният експерт Атанас Тасев

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на тока не трябва да бъде намалявана, а повишена. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия енергийният експерт Атанас Тасев. Според него заложеното намаление може да доведе до шоково поскъпване на електроенергията в бъдеще.

"Тезата за намаляването на цената с 5% е адекватна политическа реакция за това, което се случва в страната", каза експертът. Според него обаче, без ДКЕВР да е изнесла точните числа, цената на тока трябва да се вдигне с около 16%. "Тези предположения все още не са базирани на експертиза", добави Тасев.

Той направи бърза сметка, която показва, че дори след всички обявени от новото правителството мерки, системата ще бъде недофинансирана с около 700 млн. лв., след като цената бъде намалена с 5%. "И тук става въпрос само за системата на зелената енергия", направи уточнение експертът. Според него добавката за зелена енергия трябва да бъде реално 46 лв., докато в момента тя е едва 11 лв.

Според енергийния експерт Таско Ерменков намалението на цената на тока е реалистично. По думите му и в момента цената не е висока, но доходите у нас са много ниски. Затова той смята, че кабинетът трябва да предприеме и мерки за раздвижване на икономиката.


Коментари: 0