Ердоган: Свидетели сме на най-големия заговор срещу Турция

Президентът на страната е готов да "замрази" противоречивия закон за съдебната власт, ако опозиционните партии подкрепят конституционна поправка за Висшия съвет на съдиите и прокурорите (ВССП)

92 ~ 1 мин. четене

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган направи изключително остри и гневни изявления на заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), съобщава електронното издание на вестник „Милиет”.

„Осъществен бе най-големият, най-тежкият и най-неморалният опит за преврат срещу нашата демокрация. Операцията от 17 декември остава в страниците на демокрацията и на правото като едно голяма черно петно. Етапът на подготовката на заговора от 17 декември, формата му на проявление, измеренията на получената подкрепа и указания вътре в страната и от чужбина задминаха всички досегашни опити за преврат и вече са регистрирани в аналите като най-голямото предателство срещу нацията, държавата и демокрацията. Свидетели сме на силно масирана клеветническа кампания, невероятна дезинформация, класическа операция за налагане на внушения. Срещу нашето правителство се предприемат действия за тежко линчуване както вътре в страната, така и идващи от чужбина. Едно по едно е уточнявано кой къде ще стои, какво ще прави, какви задачи ще изпълнява.”, посочи още турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пред своите депутати.

Той обаче е готов да "замрази" противоречивия закон за съдебната власт, ако опозиционните партии подкрепят конституционна поправка за Висшия съвет на съдиите и прокурорите (ВССП).

"Ако опозицията каже "Да направим промените в Конституцията заедно", то ние ще замразим законопроекта. Дори няма да го включим в дневния ред на парламента, ако е необходимо", каза днес министър-председателят на Турция.

Коментари: 0