Ердоган с $2,5 млрд. за сирийци и извинение за арменци

Турският премиер отчете почти 1 млн. бежанци в Турция и направи историческо изявление за геноцида

Автор: Николай Марченко

2,5 млрд. долара похарчи Турция за приемане на сирийските бежанци на своята територия. Това става ясно от изявлението на премиера на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от агенция ИТАР-ТАСС.

Турският министър-председател отчете пред съратниците си в парламента, че броят на бежанците от съседната Сирия „се доближава до 1 милион души”. Въпреки това премиерът увери, че Анкара ще продължи да оказва подкрепа и помощ на всички сирийци, които пресичат границата в посока Турция.

По-рано турското ведомство за извънредни ситуации информира, че „броят на сирийските бежанци надхвърли границата от 900 хил. души и е на път да достигне 1 млн.”. В специалните палаткови лагери остават над 244 хил. сирийци, като останалите са разселени по различни градове на страната.

Същевременно Ердоган успя да поднесе съболезнования на наследниците на жертвите на масовото клане на арменци от Османската империя по време на Първата световна война, информира агенция France Presse (AFP).

Изявлението на Ердоган е първият подобен открит коментар на турски лидер относно убийствата, смятани от мнозина за първия геноцид на XX век. Извинението е направено в навечерието на 99-та годишнина от масовото депортиране на арменци през 1915 г. 

Коментари: 0