"Южен поток" щял да се строи от юни

Икономическите стимули ще надделеят над политическите заплахи, смята шефът на проекта у нас Игор Йолкин

Автор: Николай Марченко

Въпреки неодобрението на Европарламента (ЕП) и Еврокомисията (ЕК), стартът на строителните работи по най-скъпия проект на руския монополист "Газпром" - газопровода "Южен поток", е насрочен за юни 2014 г. 

"Строителството на „Южен поток" ще върви по график, започваме в края на май - началото на юни", обяви изпълнителният директор на „Южен поток България" АД Игор Йолкин. "Проект „Южен поток"- ползите за България и Европа" беше темата на кръгла маса-дискусия, организирана от Българската търговско-индустриална камара в курорта „Слънчев ден" край Варна. Както е известно, тръбата трябваше да се строи още от декември 2013 г. и забавянето се обяснява с различни фактори, сред които и сегашните санкции на ЕС към Русия. 

„Икономическите стимули ще надделеят над политическите съображения и заплахи", каза той в отговор на въпроса за декларацията на Европарламента (ЕП) по отношение на „Южен поток". В тази връзка шефът на проекта у нас припомни и за срещата на президента на руския монополист „Газпром” Алексей Милер с министъра на икономиката на Австрия и възможностите, които анализира концернът за строителство през западноевропейската държава.

„Икономическият ефект за България са над 3 млрд. евро преки инвестиции, а социалният – 5 000 нови работни места”, припомни общоизвестните данни Йолкин,. "Има сериозна програма за обучение на висококвалифицирани кадри както в университетите в България, така и във ВУЗ-овете в чужбина", допълни той.

„Най-много питания в първия Информационен център на „Южен поток – транспорт" има за работа”, каза , комуникационният мениджър за България Нина Мирчева. Тя посочи, че в сайта вече са обявени 22 места за висококвалифицирани кадри и мениджъри, като 3 са позиционирани в България, а останалите в Турция, Русия, Амстердам.

Назначаването обаче щяло да бъде само с конкурс. Сред най-често задаваните въпроси е и този за маршрутът на тръбопровода, откъде ще мине и дали ще засегне частни имоти. На трето място хората питат кога ще започне и ще се финализира строителството. За култовия за варненци плаж „Паша дере” вече няма въпроси, защото стана ясно, че тръбата ще мине под земята в него, а и Министерството на околната среда и водите МОСВ прие доклада по оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС).

От проектната компания успяха да се похвалят и с одобрение за газопровода у нас. „68% от българите подкрепят „Южен поток", а само 5 % са против”, цитира пък данни от проучването за миналата година Дрю Лайфхайт от Natural Gas Europe

Създаване на единна балканска газова инициатива е предложение, направено от Желко Сертич, президент на сръбската Търговско-промишлена палата. Според думите му „Южен поток" с преки инвестиции в страната за 2 млрд. евро е „най-важен проект за сръбската икономика”. "Колкото повече страни се обединят за един проект, по-силни сме", каза на свой ред президентът на унгарската Търговско-промишлена палата Ласло Параг.

Коментари: 0