Eurobank ще иска 5.8 млрд. евро от фонда за стабилност

Заради несигурността около бъдещото сливане с National Bank of Greece

120 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Гръцката банкова група Eurobank Ergasias SA, която е собственик на българската Пощенска банка, ще се опита да набере 5.8 млрд. евро от Гръцкия фонд за финансова стабилност (Hellenic Financial Stability Fund - HFSF). Този начин за рекапитализация на банката ще предложи борда на директорите на Eurobank по време на насроченото за 30 април общо събрание на акционерите.

"Бордът на директорите реши да предложи на предстоящото общо събрание увеличението на акционерния капитал от 5.8 млрд. евро да бъде изцяло осигурено от HFSF, което ще доведе до незабавната рекапитализация на банката", се посочва в решение на мениджърите на банката.

Търсенето на възможности за привличане на капитал от частни инвеститори се дължи и на несигурността около бъдещото сливане на Eurobank с National Bank of Greece SA (NBG), се казва още в становището на директорите на Eurobank. NBG също има бизнес в България - тя е собственик на Обединена българска банка (ОББ).

Шефовете на Eurobank са обсъдили и краткосрочните перспективи за преструктуриране на гръцката банкова система. "Като една от четирите системни банки, Eurobank възнамерява активно да участва в стратегическото преструктуриране чрез поглъщане на по-малки банки, които не са от системно значение", се казва в изявлението на борда на директорите.

"Ако съответните органи решат финално сливането с NBG да не се осъществи, Eurobank ще подаде подробен бизнес план с цел привличане на частни и институционални инвеститори от Гърция и чужбина във възможно най-кратки срокове, както е предвидено в настоящата законова рамка на страната", се казва още в становището.

За сливането на Eurobank и NBG се заговори още в края на миналата година. В средата на февруари 2013 г. близо 85% от акционерите на Eurobank приеха офертата за изкупуване NBG. Наскоро обаче "тройката" кредитори на Гърция (МВФ, ЕЦБ и ЕС) поиска да се спре сливането, тъй като двете банки ще формират прекалено голяма финансова институция.

NBG и Eurobank се нуждаят от общо 15.6 млрд. евро свеж капитал (9.76 млрд. евро за NBG и 5.84 млрд. евро за Eurobank), за да стабилизират показателите си за капиталова адекватност в съответствие с изискванията на централната банка.

Подкрепи Economic.bg