Европа поиска от Google по-голяма защита на личните данни

Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания и Великобритания са започнали процедура на основание параметрите, заложени в националните им законодателства

100 ~ 1 мин. четене

Властите в 6 европейски държави са започнали процедура срещу американския интернет гигант Google, за да принудят компанията да спазва правилата на ЕС за защита на личните данни, съобщава АФП, позовавайки се на официално съобщение на френската агенция за защита на личните данни (Cnil).

Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания и Великобритания са започнали процедура на основание параметрите, заложени в националните им законодателства.

През октомври 2012 г. службите за защита на личните данни на 27-те държави-членки отправиха призив към Google в срок от 4 месеца да внесе необходимите изменения в правилата си за конфиденциалност, за да отговори на изискванията на Европейската директива за информационните технологии и защитата на личните данни. Европейският съюз заплаши с „ответни мерки”, в случай не неспазване на този срок.

През март миналата година Google даде началото на нова политика за конфиденциалност, която позволява да следи потребителите на различни услуги и да създава насочени към тях реклами.

Стъпката предизвика острите критики, отправяни от европейски и американски организации за защита на правата на потребителите.

Подкрепи Economic.bg