Европейският петрол достигна 9-месечен връх

Търговски данни от Китай изстреляха цената на черното злато в Лондон

112 ~ 1 мин. четене

Европейският петрол сорт Брент достигна 9-месечен връх в Лондон, докато цената на суровия нефт в Ню Йорк се понижи, след като по-добри от очакваното търговски данни от Китай доведоха до прогноза за увеличаване на търсенето на горива във втория по големина консуматор на петрол в света, съобщи Bloomberg.

Бенчмаркът в Европа - Брент с доставка през март добави 1.66 долара, или 1.4% към стойността си, за да приключи сесията в Лондон до ниво от 118.90 долара за барел. Това е най-високата цена на затваряне от 1 май 2012 г. насам.

В Ню Йорк американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през март загуби 11 цента от цената си и приключи на ниво 95.72 долара за барел. Фючърсите му загубиха 2.1% през последната седмица.

"Спекулациите около азиатските пазари въздействат повече на сорта Брент, отколкото на WTI", коментира Адисън Армстронг, директор в базираната в Стамфорд, Кънектикът компания Tradition Energy. По думите му добрите данни за внос на петрол в Китай са много благоприятни.

Подкрепи Economic.bg