Еврото поскъпна спрямо йената и долара

Новината за коалиционно споразумение в Германия подкрепи единната валута

3584 ~ 3 мин. четене

Еврото поскъпна до най- високата си стойност за последните 4 години спрямо йената и се задържа близо до едномесечен връх спрямо долара в сряда, след новината, че двете основни партии в Германия са формирали голяма коалиция.

Консерваторите на немския канцлер Ангела Меркел сключиха сделка със социалдемократите, задействайки възход при еврото, породен от облекчението на инвеститорите. Новото правителство трябва да бъде формирано до края на годината. Дългите коалиционни преговори бяха забавили движението на основните европейски реформи, включително създаването на единна банкова система, амбициозен проект, целящ да се избегне повторение на осакатяващата дългова криза в Европа.

Обемите на търговия на финансовите пазари бяха малки преди празника в САЩ по случай Деня на благодарността днес, по време на който американските пазари ще бъдат затворени.Еврото получи подкрепа и от проучване, показващо, че потребителското доверие в Германия е на най- високото си ниво за последните 6 години. Това стана след неочаквано стабилните данни за бизнес нагласите на Ifo, публикувани миналата седмица.

Еврото последно се търгуваше с малка промяна за 1.3586 долара, като преди това достигна най-високото си ниво от 31 октомври насам на 1.3612 долара.Единната валута нарасна спрямо йената до 138.80 йени, като това създаде потенциал за тест на върха от 2009г. на 139.29 йени. Последно еврото се търгуваше на печалба от 0.8% за 138.70 йени.

Коалиционната сделка в Германия предполага експанзионистичен бюджет, което трябва да се отрази положително на еврото. Въпреки това, нивата над 1.36 предоставят възможности за продаване на единната валута, която спечели повече от 2% откакто ЕЦБ намали лихвения процент по- рано този месец. Данните за инфлацията в еврозоната в петък вероятно ще покажат малко ускорение, резултат, който може да помогне на еврото.

Доларът също поскъпна спрямо йената поради по- високата доходност на облигациите и позициониране в края на месеца. Цените на облигациите, които се движат в обратна връзка с възвръщаемостта, спаднаха, след като данни показаха, че броят на американците, попълнили нови молби за помощи за безработни са спаднали неочаквано през миналата седмица.Но отделни данни показаха продължаваща слабост при разходите на бизнеса за капиталови стоки, което предполага по-бавен икономически растеж през четвъртото тримесечие.

Доларът достигна връх днес от 102.26 йени, най- високото му ниво от 29 май насам. Последно зелената валута се търгуваше на печалба от 0.8% за 102.20 йени.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от 6 основни валути, последно се търгуваше на печалба от 0.1% на 80.726.

Златото падна след силни данни за заетостта в САЩ

Златото спадна в сряда, изтривайки първоначалните печалби, след като спад в молбите за помощи за безработица подкрепи очакванията, че Фед скоро ще намали паричните стимули, споделиха търговци.

Цените на кюлчетата спаднаха за втори последователен ден след неочаквания спад в молбите за помощи за безработни през миналата седмица. Въпреки това отделен доклад показа продължаваща слабост при разходите на бизнеса за капиталови стоки.

Като измерител на интереса сред фондовете и институционалните инвеститори, притежанията на публично търгуваните фондове, базирани на злато, намаляха във вторник, продължавайки тренда на силните изходящи потоци.

Спот цените се понижиха с 0.5% до 1239.00 долара за тройунция, обръщайки печалбите от почти 1% в началото на деня.

Американските фючърси върху злато поевтиняха с 3.60 долара до 1237.80 долара за тройунция.

Обемът на търговия беше 230 000 лота или 40% над 30-дневната пълзяща средна на 165 000 лота.

Очаква се икономическата активност днес да се забави и да не се ускори до следващата седмица, тъй като в САЩ празнуват Деня на благодарността и официално е неработен ден.

Загубите на пазара на злато бяха ограничени след като данни показаха, че нетния внос на злото на Китай от Хонконг е достигнал 7-месечен връх през октомври, докато Чоу Тай Фук, най-голямата верига за търговия на бижута на дребно в света, е публикувал рязък ръст на печалбите.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg