Еврото продължава да връща позиции

Златото нарасна с 1% до 1 637 долара за тройунция, а среброто с 2,2% до 29,23 долара

Евро/долар се покачи до най-високо ниво от 7 седмици, към 1,2487, след спекулациите, че ЕЦБ ще игнорира Бундесбанк и ще изкупува облигации на европейски държави. Усилено се заговори, че ЕЦБ ще предприеме по-решителни мерки през септември, които да окажат трайно понижение на лихвите по суверенните дългови книжа на Испания и Италия. Тези позитивни очаквания подпомогнаха успешното провеждане на аукциона за краткосрочни дългови книжа на Испания. Това доведе до спад на лихвите по испанските и италианските дългови книжа на вторичния дългов пазар, както и спад на лихвите на 10-годишните книжа на Португалия под нивото от 10%, за пръв път откакто страната се принуди да поиска официална външна спасителна помощ през май 2010 г.

Допълнително влияние за ръста на единната валута оказаха и думите на говорител от управляващата партия в Германия, че немското правителство може да склони на някой отстъпки относно втория спасителен план за Гърция. "Прецедент за коригиране на програмата беше създаден с първата спасителна помощ за Гърция, когато страната обезпечи по-ниски лихвени нива и по-дълги матуритети с двустранни заеми, вместо с тези, които бяха определени първоначално", заяви  в телефонно интервю парламентарният говорител на Християндемократичния съюз, Норберт Бартле. "Например лихвата и матуритетът за заеми биха могли да бъдат коригирани, както стана с първия спасителен пакет за Гърция", уточни още Братле.

Тези изказвания и слухове, макар и без особена тежест, оказаха положително влияние и върху европейските борсови индекси, които се покачиха до нов 5-месечен връх. Американските борсови индекси обаче затвориха на червено, въпреки че преди това удариха 4-месечен връх. "Пазарът е станал много чувствителен и към най-незначителните информации, като инвеститорите прибират част от печалбите от последните повишения", коментира Кейт Блис, старши вицепрезидент в Cuttone & Co.

Локхард от Федералния резерв заяви, че възстановяването на икономиката е слабо и са налице фундаментални дисбаланси в американската икономика. „Има риск паричната политика да бъде използвана прекалено агресивно и безрезултатно за справяне с икономически проблеми, които могат да бъдат разрешени единствено чрез фискални реформи, включващи предприемането на труден избор относно разпределението на публичните ресурси," заяви председателят на централната банка за Атланта, Денис Локхарт.

На фона на оскъдните икономически новини днес, инвеститорите ще очакват протоколите от юлското заседание на Федералния резерв. Днес ще се проведе и аукцион за 2-годишни немски облигации, за които германското правителство обеща да направи отстъпка. Така новите облигации ще бъдат емитирани с нулева доходност, въпреки че доходността им се намира в отрицателният диапазон.

Петролът продължава да поскъпва

Американският лек петрол се повиши с 0,7% до 96,90 долара за барел. Петролът тип Брент също повиши стойността си с около 0.7% до 114,80 долара. Всеобщият спад на долара на форекс пазара, както и очакванията за военен конфликт между Иран и Израел провокира покупките на черно злато от страна на инвеститорите. За днес влияние върху цените на суровината могат да окажат данните за запасите на петрол, за седмицата до 17 август.

Златото нарасна с 1% до 1 637 долара за тройунция, а среброто с 2,2% до 29,23 долара. Жълтият метал изпълни стопиращи поръчки на къси позиции над 1630 долара.  Това е най-високо ниво на златото от 2 и половина месеца, насам. Тази сутрин златото се разменя в нивата около 1640/41 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0