Йордан Недев подаде оставка като шеф на БДЖ (обновена)

Мотивите за оставката му са "лични"

Изпълнителният директор на Холдинг БДЖ ЕАД Йордан Недев е подал оставка. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски след направената първа копка за изграждането на "Западната дъга" на Софийския околовръстен път.

Временно неговота позиция ще заема досегашният финансов директор на дружеството Велик Занчев.

Официалните мотиви за оставката на Йордан Недев са "лични причини". "Конкретния повод за оставката ми е това, че получих ясен сигнал от страна на Министерството на финансите, че те не одобряват работата ми", каза за economymagazine.bg Недев. "За съжаление негативната оценка идва от финансовото ведомство, а не от преките ми ръководители в транспортното министерство", добави Недев.

Шефът на БДЖ си тръгва малко повече от година, след като пое кормилото в държавната железница. По време на управлението му БДЖ беше разтърсена от множество стачки заради съкращенията, които бяха част от реформите за намаляване на разходите в почти фалиралата държавна железница.

Недев намекна, че ще се раздели с компанията в началото на месеца, когато държавата спря субсидията за държавните железници. Заради неизпълнението на задължения по заема за 80 млн. долара, теглен през 1995 г. от Световната банка от страна на БДЖ направи Министерството на финансите длъжник по кредита.

Това накара финансовият министър Симеон Дянков да спре месечното плащане от 14 млн. лв. към БДЖ.
След като прехвърли на министерство почивните си бази и други имоти като обезпечение по кредита БДЖ си върна субсидията.

 

Коментари: 0