EximBank осигури ресурс за приватизацията на БДЖ

Румънската банка е одобрила микс от финансови продукти, с които да финансира най-голямата частна железопътна компания в Румъния - Grup Feroviar Roman

3584 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Румънската банка Export-Import Bank (EximBank) е одобрила микс от финансови продукти, с които да финансира най-голямата частна железопътна компания в Румъния - Grup Feroviar Roman (GFR) с цел да придобие 100% от капитала на БДЖ "Товарни превози" ЕООД. Новият срок за подаване на обвързващи оферти в процедурата за продажбата на 2 325 087 броя дялове от капитала на българското дружество е до 15.00 ч. на 25 юни 2013 г.

В приватизацията на "Товарни превози" участват четири дружества - българските "Бългериан Карго Експрес" АД и "Болкан файненшъл сървисис" ЕАД, както и румънската "ТД Груп Феровиар Роман" АД и австрийската "Донау-финанц транспорт и Бетейлигунгс" ГМБХ.

Срокът за подаване на обвързващи оферти се удължава на три пъти. Последното отлагане беше във връзка с все още нерешения казус около запора върху дяловете на "Холдинг БДЖ" ЕАД в капитала на "БДЖ-Товарни превози" ЕООД.

От EximBank уточняват, че стратегическото партньорство с Grup Feroviar Roman е в съответствие както със законовата рамка, а именно Закон 96/2000, според който банката осъществява специфични операции по финансиране и гарантиране за насърчаване на румънските инвестиции в чужбина, така и със стратегията на EximBank да подкрепя румънски компании с проекти извън страната. Целта на споразумението е оказване на финансова подкрепа на Grup Feroviar Roman за закупуването на компании в чужбина.

"Стратегическото партньорство между GFR и EximBank се фокусира от една страна върху цели от интерес извън Румъния, а от друга - върху текущата дейност на компанията, но то по никакъв начин не се отнася до участие в приватизационни сделки в Румъния, нито сега, нито за в бъдеще. Всяка румънска компания, която може да разшири дейността си извън страната, е потенциален партньор на EximBank. Мисля, че имаме румънски компании, които са достигнали пълна зрялост на местния пазар и които искат и могат да станат регионални играчи. Всички тези компании намират стратегически партньор в EximBank", заяви Траян Халалай, президент на EximBank.

EximBank е специализирана институция, чието портфолио от продукти е съсредоточено в три насоки - финансиране, гарантиране и застраховане. Това позволява на банката да подкрепя дейността и развитието на износителите, малките и средни предприятия и фирмите, които осъществяват проекти в приоритетни области за икономическото развитие, най-вече тези, които допринасят за усвояването на европейските фондове.

Коментари: 0