Qatar Holding продава дела си в Porsche

Дружеството, което е държавният инвестиционен фонд на страната на стойност над 100 млрд. долара, заяви, че остава "напълно ангажиран" спрямо дела си във Volkswagen

136 ~ 1 мин. четене

Qatar Holding е продал своя дял от 10% в Porsche обратно на фамилиите зад луксозната автомобилна марка, като по този начин намали участието на Катар в създаването на една обща автомобилна група, включваща Porsche и Volkswagen. Продажбата бетонира здравия захват на фамилиите Пийх и Порше над VW, най-голямата европейска автомобилна компания по проджаби на автомобили.

Qatar Holding - държавният инвестиционен фонд на страната на стойност над 100 млрд. долара, заяви, че остава "напълно ангажиран" спрямо дела си във Volkswagen, където държи 17% от акциите и е третият по големина акционер.

Катарският холдинг инвестира в Porsche през 2009 г. и изкупи голяма част от опциите на компанията във VW, като по този начин получава значителен миноритарен дял. Междувременно VW придоби голям дял в основното дъщерно дружество на Porsche.

Ситуацията на Porsche и Volkswagen стана известна като едно от най-големите сделки по закриване на къси позиции. Акциите на немския производител Volkswagen поскъпнаха моментно с 93% в рамките само на ден, правейки компанията най-скъпата в света. В края на 2012 година от Porsche обявявиха, че притежават 74% дял в изпадналия в известно затруднение немски автомобилен производител, което идва като шок за всички инвеститори.

Много от тях са "скъсявали" книжата на компанията и след това панически са купували, за да покрият своите къси позиции. Този дял на собственост от Porsche е бил постигнат с продължително купуване на деривати на фондовите пазари през един много дълъг период от време.

Подкрепи Economic.bg