Финансовата инспекция влиза в ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще проверява как са харчени средствата в трите електроразпределителни дружества, обяви икономическият министър Делян Добрев

4310 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще започне проверка на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro. Това обяви днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, след откриването на Международната туристическа борса "Ваканция и Спа Експо 2013" във Велико Търново.

"Сутринта изпратих писмо до Агенцията за държавна финансова инспекция, да започне проверка на трите ЕРП-та", каза Добрев. "Основанието да бъде направена проверката точно от АДФИ е това, че през 2010 г. ние ги задължихме да правят обществени поръчки съобразно Закона за обществените поръчки (ЗОП). Преди това те ги възлагаха, без да спазват закона", отбеляза министърът.

"Държавната финансова инспекция ще провери как са харчени средствата в трите електроразпределителни дружества, като проверката ще обхване период поне от момента, в който те са били задължени да правят такива процедури, т.е. 2010 г., заяви Делян Добрев.

"Следствието трябва да разпита бившия шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев", настоява председателят на РЗС и антикорупционната комисия Яне Янев. "Пред следователите да каже за водената политика със зелената енергия и раздаваните лицензии - въпроси, които комисията зададе на заседание в парламента, но той "блокира", коментира депутатът.

Заради високите сметки за ток и парно, Върховната административна прокуратура също обяви вчера, че започва отделна проверка в компаниите и Агенцията за приватизация.

Подкрепи Economic.bg