Французин оглавява Банката на Ватикана

Жан-Батист дьо Франсю досега ръководи компания за сливания и придобивания в Брюксел

168 ~ 2 мин. четене

Френският финансист Жан-Батист дьо Франсю е избран да оглави Института за религиозни дейности, по-известен като Банката на Ватикана, предаде АФП. Досегашното ръководство на банката се оттегля, като част от мащабна структурна реформа, целяща да подобри работата не само на института, но и на католическата църква.

Дьо Франсю заменя на поста германския индустриалец Ернст фон Фрайберг. Французинът, който е на 51 години, досега ръководеше в Брюксел консултантската компания в областта на сливанията и придобиванията „Инципит“ (Incipit – в превод от лат. ез. „започва“).

Той ще встъпи в длъжност като нов президент на банката още днес.

Промените в ръководството на Института идват след поредица от скандали около дейността на финансовата институция, започнали още през 80-те години на миналия век. 

През януари италиански прокурори обвиниха монсеньор Нунцио Скарано – един от най-високопоставените духовници, който се грижи за огромния инвестиционен и имотен портфейл на Ватикана, в пране на пари чрез фалшиви дарения.

През май Ватиканът бе принуден да отрече, че кардинал Тарчизио Бертоне, който се пенсионира през 2013 г. от втората най-силна позиция в йерархията, е обект на разследване от местните магистрати за одобряването на заем в размер на 15 млн. евро на приближена продуцентска компания.

На 6 юни само за ден папа Франциск уволни целия финансов отдел, занимаващ се с информацията за стопанската дейност на Ватикана. Службата за финансова информация беше създадена през 2010 г. от папа Бенедикт XVI с цел по-ефективна борба срещу прането на пари от името на Светия престол, след като стана ясно, че дори италианската мафия е въртяла незаконни сделки с папската институция.

Вчера стана ясно, че банката регистрира спад в печалбите си. Счетоводните баланси за миналата година показват, че нетните приходи са намалели почти 30 пъти от 87 млн на 2 млн. евро.

Подкрепи Economic.bg