ГЕРБ и Атака заедно срещу продажбата на земя на чужденци

Депутатът на ГЕРБ Цвета Караянчева, която миналата седмица стигна почти до бой с депутати от партията на Волен Сидеров, подкрепи предложението на националистите за удължаването на мораториума

Снимка: БГНЕС

120 ~ 2 мин. четене

Политическите партии ГЕРБ и "Атака" са на една позиция в спора за удължаването на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци. Проекторешението, внесено от партията на Волен Сидеров, бе представено в зала именно от партйния лидер, която обясни, че основният мотив за искането му е ниската стойност на българската земеделска земя в момента.

„Над 10 пъти по-евтина е българската земя от средноевропейската. През 2012-2013 г. цената е 440 лв. за декар - една от най-ниските в целия ЕС. В Ирландия е 2400 евро на декар, в Белгия - 1705 евро, Гърция - 1250 евро", каза той, цитиран от "Фокус". Депутатът на ГЕРБ Цвета Караянчева, която миналата седмица стигна почти до бой с депутати от “Атака”, пък подкрепи предложението на националистите.

Тя цитира допитване, че 70% от българите искат тази забрана да продължи. "Мотив за искането за удължаване на мораториума е недостигнат жизнен стандарт на българина към средноевропейския", обясни Караянчева. Според нея средните доходи на българина са с 10 пъти по-ниски и това ще го постави в неравностойно положение при покупката на земя.

Малко след това пък, в трийсетминутната почивка, която беше обявена за изчистване на текстовете, депутатите от ГЕРБ Владимир Тошев и Цецка Цачева влязоха в стаята на Парламентарната група на „Атака”. От ГЕРБ предлагат към проекторешението на „Атака” да се включат текстове, които да задължават правителството да води преговори с ЕК за мораториума, както и да предприеме законодателни инициативи в защита на българската земя.

Янаки Стоилов от БСП, който е председателят на комисията по външна политика към парламента, защити тезата, че от юридическа гледна точка България няма как да удължи мораториумът.

Подкрепи Economic.bg