ГЕРБ и ДПС решават за актуализацията на бюджета

Двете партии са готови да гласуват поправка, докато БСП остава твърдо против

На извънредно заседание:

ГЕРБ и ДПС решават за актуализацията на бюджета
124 ~ 1 мин. четене

ГЕРБ и ДПС решават днес дали да бъде приета актуализация на държавния бюджет, както и такава на НЗОК, на насрочено извънредно заседание на Народното събрание.

В петък народните представители от двете партии обявиха, че ще подкрепят такава актуализация, докато парламентарната група на БСП се противопостави на подобно решение и дори поиска поименно преброяване на кворума, за да забави процедурно подобна стъпка. Групите на ГЕРБ и ДПС обаче биха могли да сформират мнозинство и да приемат поправката, както обявиха по-рано.

В речта си пред депутатите, за актуализация на бюджета настоя и президентът Росен Плевнелиев, като дори определи това като най-важната задача на парламента в оставащите му дни.

На среща в петък с премиера Орешарски ръководството на ПГ на Коалиция за България поиска той да изтегли от НС внесената актуализация на бюджета. Пламен Орешарски заяви, че "искането за актуализация е обмислено, а не необмислено". Финансовият министър Петър Чобанов също защити тази мярка с обяснението, че по този начин ще бъде създаден допълнителен финансов буфер за следващите месеци.Подкрепи Economic.bg