ГЕРБ предричат свръхдефицит и дестабилизация на държавата

Българският парламент формално разписва празен чек на правителството, давайки му право да решава самостоятелно как да ги харчи тези пари, без да има реален дебат за реформите, които ще се предприемат, смята Владислав Горанов

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Актуализацията на бюджета е първата стъпка към националната катастрофа. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция по повод приетата от правителството днес актуализация на бюджета. "С днешното решение на Министерски съвет, в следващите три години България ще измине пътя от свръхдефицит и наказателна процедура до гръцкия сценарий", обясни бившият премиер.

Според него само лихвите от заема, който кабинетът "Орешарски" смята да вземе, са на стойност 50 млн. лв. "От падежите, които идват през следващите години - 500 млн. лв. заем по "Белене", сегашният 1 млрд. лв. и заемът на Милен Велчев, лихвите по тези кредити ще донесат 200 млн. лв. допълнителни разходи", каза Борисов.

Според Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси в 41-вото Народно събрание, с тази актуализация "се отваря кутията на Пандора". "Финансовият министър Петър Чобанов каза, че приходите няма да се изпълнят, но защо? Защо премиерът Пламен Орешарски каза, че може да се пребори с контрабандата и могат да се усвоят допълнително 900 млн. приходи, а сега казва, че приходите ще са на минус. Това е отказа от събиране на приходите, от реформи, от действия и борба с контрабандата", добави тя.

Бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов пък е на мнение, че от предложената актуализация не става ясно за какво ще се изразходват допълнителните разходи. "Става ясно единствено, че на ДПС и БСП основната им цел е допълнителни харчове. Българският парламент формално разписва празен чек на правителството, давайки му право да решава самостоятелно как да ги харчи тези пари, без да има реален дебат за реформите, които ще се предприемат. Очевидно те нямат доблестта да управляват бюджета такъв какъвто е", смята той.

Според него сегашното увеличение на бюджетния дефицит до 2% и всички популистки ангажименти, поети от правителството, ще доведат до свръхдефицит през 2014 г. "С постигането на 2% дефицит лесно може да доведем държавата до ситуация на свръхдефицит. Това означава наказание от Брюксел", обясни Горанов. "Ако намеренията им бяха да направят един предвидим бюджет. Ако актуализацията беше само до намаляване на приходната част, щяхме да кажем, че са предпазливи. Сега обаче разходите растат повече от спада на приходите. Това не може да се оправдае с грешно планиране на бюджета, а само с желание за допълнителни харчове", обясни бившият зам.-финансов министър.

"Изводът е, че те целенасочено не искат да притискат приходните администрации да събират данъците и акцизи. Ние смятаме, че няма реална причина за актуализация. Тя е прибързана, излъчва лош сигнал и ще доведе до обща дестабилизация", смята депутатът от ГЕРБ.

Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ ще влязат в парламента, когато се обсъжда точката за актуализацията на бюджета. Той обясни, че е взел това решение след разговори с двамата президенти на КТ "Подкрепа" и КНСБ - Константин Тренчев и Пламен Димитров. "Тревогата у тях е голяма. Ще влезем на тази точка, ще опитаме по всякакъв начин да ги разубедим. Ще подкрепим единствено да се дадат 150 млн. за най-бедните, макар че и това е популистко решение. Така ще знаем поне, че ние работещите сме били солидарни и сме дали на най-бедните, за да изкарат зимата", обясни Борисов.

Коментари: 0