ГКПП „Маказа” ще бъде на българска територия

Правителството прие официално решение за откриване на граничния пункт

176 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Съвместният граничен контрол на ГКПП "Маказа" ще се осъществява на българска територия. Правителството взе официално решение на днешното си заседание  за откриване на гранично контролно пропусквателен пункт (ГКПП) между България и Гърция – „Маказа”. Това е записано в одобрения днес проект на нов двустранен документ, който регламентира мястото на граничния контрол при новия пункт между България и Гърция.
 
ГКПП „Маказа” ще свързва градовете Хасково и Кърджали на българска територия и Комотини и Александруполис – на гръцка. Предвижда се на граничния пункт да се осъществява съвместен контрол при преминаване на границата, което ще позволява дадено лице да бъде спирано само веднъж за извършване на проверки при влизане и излизане. Правилата бяха записани в междуправителствено споразумение с Гърция още през 2009 г. 

Изграждането на ГКПП "Маказа" като последен елемент от Общоевропейския транспортен коридор №9 значително ще облекчи преминаването на българо-гръцката граница като поеме част от преминаващите през останалите гранични преходи между двете страни.

Засега точната дата за откриване на "Маказа" не е известна. В началото на месеца кметът на  граничната община Кирково Сали Рамадан обясни, че изграждането на пътя Комотини - Маказа е на финалната права и граничният пункт може скоро да бъде пуснат за движение.

Подкрепи Economic.bg