„Газпром“ удвои печалбата си

Руската държавна компания е спечелила чисто 305 млрд. рубли (10.1 млрд. долара) през третото тримесечие

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Руският държавен газов монополист "Газпром" обяви, че е удвоил печалбата си през третото тримесечие на 2012 г. Компанията е спечелила чисто 305 млрд. рубли (10.1 млрд. долара) при 152 млрд. рубли година по-рано, пише Bloomberg. Резултатът надхвърли и прогнозите на анализаторите, които очакваха нетният резултат да бъде около 290 млрд. рубли.

От компанията обявиха, че благоприятните валутни курсове са неутрализирали негативния ефект от по-високите разходи. През третото тримесечие "Газпром" е спечелил 78.4 млрд. рубли от валутни разлики, докато година по-рано загуби близо 141.5 млрд. рубли.

Общите приходи на газовата компания са скочили с 18% за година до 1.12 трлн. рубли (37 млрд. долара). "По-голямата част от прихода идва от продажбите на петрол и рафинирани продукти, а не на природния газ", коментира Илдар Давлетшин, газов анализатор в Renaissance Capital в Москва."Разходите за персонал, пренос, покупка на нефт и газ, се увеличават", добавя той.

В отчета на "Газпром" е записано, че оперативните разходи скачат с 40% до 868 млрд. рубли.

Руският газов монополист трябваше да се бори с отслабващите европейски пазари миналата година, което го принуди да е по-отстъпчив в ценообразуването, за да запази продажбите си. Компанията предложи отстъпки на част от клиентите си и повиши относителното тегло на цените на спот пазара, при определянето на ценовите си ставки, които са основно свързани с индекси на цените на петрола.

Компанията повиши и инвестициите си, въпреки свиването на потреблението като заяви, че се нуждае от гарантиране на производството и транспортния капацитет в бъдеще.

Подкрепи Economic.bg