Германци строят модерна кравеферма у нас

Общата сума на мащабното вложение надхвърля 15 млн. лв.

4526 ~ 2 мин. четене

Германската фирма „Пол Аграр Кампани” АД строи модерна кравеферма в Генерал Тошево. Тя ще бъде изградена край село Красен и ще е единствената по рода си в Източна Европа, съобщиха от пресцентъра към общината. Специализираната млечна ферма ще отговаря на всички европейски норми и стандарти за строителство и за създадена продукция.

Общата сума на мащабното вложение надхвърля 15 млн. лв. и по план кравефермата трябва да е изцяло готова до края на 2015 година. Тя ще бъде с капацитет 2 хил. крави от породата Българско черношарено говедо. Животните ще се отглеждани в 5 обора с дължина 230 метра и широчина по 28 метра. Специално за нуждите на кравите ще бъдат изградени доилна зала и помещение за обслужване на ветеринарните нужди на животните.

Конструкцията на оборите ще се състои от термопанели, а специална система ще извежда отпадъчните продукти до сепаратор, където една част ще бъде отделяна за тор, а течната субстанция ще се филтрира и използва отново в работния процес.

Немската фирма вече е започнала изграждането на водохранилище и първия обор. Ще бъде направен сондаж, който да обезпечи водоснабдяването на целият комплекс. Очаква се до януари 2014 година първият обор да е завършен и кравефермата да заработи. Ангажирани в отглеждането на животните ще бъдат 30 души от района на Генерал Тошево.

Компанията „Пол Аграр Кампани” АД е с доказан опит в животновъдството и залага на доказана американска технология на отглеждане, при която кравите могат да достигнат до 30 литра дневен млеконадой. Продукцията ще се реализира основно на българския пазар, а Генерал Тошево ще се утвърди като един от агроцентровете в България.

Подкрепи Economic.bg