"Напоителни системи" ще тегли 22 млн. лв. заем от ББР

Взимани са грешни решения, които са били в ущърб на дружеството, твърди земеделският министър

140 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Правителството планира да се изтеглят 22 млн. лв. заем от държавната Българската банка за развитие (ББР), с който да се покрият задълженията на финансово затрудненото държавно дружество "Напоителни системи" ЕАД. Това коментира министърът на земеделието и храните Димитър Греков, който се срещна с протестиращи от "Напоителни системи" и представители на синдикатите, съобщиха от земеделското министерство, което е собственик на "Напоителни системи".

Греков обаче поясни, че преди да се пристъпи към тегленето на заема най-важното действие е Парламентът възможно най-бързо да гласува промяна в Закона за водите, така че държавата да може отново да подпомага предприятието. Само тогава ще може да се говори и за за заплатите на служителите в предприятието.

"Проблемите за дружеството започват през октомври 2011 г., когато е приета промяна на Закона за водите, чрез която е отнето правото на държавата да финансира "Напоителни системи". След тази поправка започва трупане на дългове и теглене на кредити, в резултат на което предприятието задлъжнява с общо 22.5 млн. лева и банковите му сметки са запорирани", обясни Греков. Според него са взимани и грешни решения, които са били в ущърб на "Напоителни системи". "Едно от тях е, че за вадене на поливни съоръжения са изхарчени 4.2 млн. лв., а при предаването им за скрап са получени 2 млн. лв., което е загуба от 2 млн. лв.", твърди Димитър Греков.

Земеделският министър е категоричен, че "Напоителни системи" е от изключително значение за България, тъй като неговата дейност е важна не само за селското стопанство, но и за националната сигурност. "Затова ние работим то да запази целостта си и да функционира нормално", увери Димитър Греков.

"Още от първия ми ден като министър показах ясно, че "Напоителни системи" е приоритет, като подписах заповед за забрана на ваденето на  съоръженията за поливане. Разпоредих и изработването на подробен анализ за извършената дейност в дружеството на базата, на който Прокуратурата се самосезира. Тя ще се произнесе кой носи вина за състоянието на предприятието", припомни земеделският министър.

Подкрепи Economic.bg