25% от студентите у нас ползват кредитиране

Около 15% от българските студенти ползват спестовни и инвестиционни продукти

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Близо 25% от българските студенти ползват някакъв вид кредитиране, а средният размер на изтегления потребителски заем е 7 хил. лв. Това показват данните от социологическо проучване, направено сред студентите на Нов български университет и СУ "Св.Климент Охридски" по искане на "УниКредит Булбанк". Данните от изследването показват, че около 65% от студентите работят, а 25% са на постоянен трудов договор.

Студентските кредити се взимат предимно за финансиране на разходи, свързани с обучението на студентите, за бригади в чужбина и др. Всяко лято между 9 и 11 хил. студенти заминават на работа в чужбина.

"Българските студенти се оказва, че спестяват доста", коментира Цветанка Минчева, директор "Банкиране на дребно" в "УниКредит". Около 15% от студентите, клиенти на банката, разполагат със суми от и над 1000 лв. по спестовна или разплащателна сметка. Средният размер на вложенията са между 5 и 8 хил. лв., показва проучването.

По официални данни броят на преподавателите във ВУЗ в страната надхвърля 23 хил. души, като 87% от тях са е държавни университети, а 13%- в частни. По думите й средният месечен договор често надхвърля 3 хил. лева, а при професори и доценти е по-висок. Само 60% от преподавателите са на основен трудов договор в университетите , а голяма част имат допълнителни или основни доходи от хонорари.

Подкрепи Economic.bg