Германия едва избегна рецесията

През първото тримесечие на 2013 г. най-голямата европейска икономика отчете 0.1% икономически ръст

172 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Окончателните данни за брутния вътрешен продукт на Германия показват, че най-голямата икономика в Европа е избегнала рецесията през първото тримесечие на 2013 г. Икономиката е нараснала с 0.1% спрямо четвъртото тримесечие на 2012 г., когато беше отчетен спад от 0.7%. Федералните данни показват, че минималният ръст се дължи изцяло на по-големите потребителски разходи в периода януари-март.

Домакиснтвата са изхарчили 0.8% повече средства през отчетения период, докато публичните разходи са се свили с 0.1%. Инвестициите са намалели с 2.4%, вносът е намалял с 2.1%, а износът се е свил с 1.8%, изчисляват статистиците. Строителството се е свило с 2.1%.

"Донякъде разочароващите данни през първото тримесечие се дължат на студената зима и чувствителността на фирмите към ситуацията в останалата част от Европа", коментира Герд Хазел, икономист в BHF Bank във Франкфурт. "Макар че тази несигурност не се разсеяла напълно, вероятно ще има повишаване на строителната активност през второто тримесечие и може да имаме по-добри икономически данни, отколкото сме очаквали", добавя той.

През декември Bundesbank прогнозира ръст от 0.4% за цялата 2013 г. и 1.9% за 2014 г. Следващият месец обаче данните ще бъдат ревизирани.

Технически рецесията се определя като две поредни тримесечия на свиване на икономическата дейност.

Подкрепи Economic.bg