Марин Райков се срещна с папа Франциск

Българската държава и народ развиха и продължават да развиват делото на Светите братя Кирил и Методий", е казал премиерът при аудиенцията си

228 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск прие българския министър-председател и министър на външните работи Марин Райков на аудиенция във Ватикана, предаде БНР. Повод за аудиенцията е 24 май - Ден на българската просвета и на славянската писменост. Светите братя Кирил и Методий са обявени от Ватикана за съпокровители на Европа.

"Българската държава и народ развиха и продължават да развиват делото на Светите братя Кирил и Методий", е казал премиерът Райков в разговора си с папата. "Това е нашият принос към съвременната европейска идентичност", допълни Райков, подчертавайки значимостта на традиционната аудиенция при главата на Римокатолическата църква.

Като подарък за Негово Светейшество българският премиерът е определил копие на обковка на Черепишкото евангелие. Това е едно от най-старите евангелия, изработено през 1616 г. от златарите Никола и Пала (Павел) от Чипровци.

"Обръщам се към ръководителите в Скопие - да признаят историческите реалности" каза Райков пред журналисти след аудиенцията. "Македонският въпрос е бил сред темите на разговор с папата", добави министър-председателят.

Според него е напълно нормално двете държави заедно да отдават почит на Светите братя, тък като "споделяме една обща история и един общ идентитет".

Подкрепи Economic.bg