Германия и Бразилия единни срещу американското подслушване

Двете държави ще настояват за прекратяване на прекомерното шпиониране и навлизане в личния живот на държавни лидери

76 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Две от най-големите икономики в света - Бразилия и Германия подготвят резолюция срещу американския шпионаж. Двете държави ще настояват за прекратяване на прекомерното шпиониране и навлизане в личния живот на държавни лидери. Информацията е на Reuters, като се позовава на дипломати от ООН.

Наскоро бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън огласи данни за огромна програма за международно следене. От изнесените документи стана ясно, че САЩ са следили телефонните разговори на 35 световни лидери, сред които управляващите в Германия, Франция, Мексико и Бразилия.

Бразилският президент Дилма Русеф и германският канцлер Ангела Меркел осъдиха извършваното от Агенцията за национална сигурност на САЩ мащабно подслушване.

"Тази резолюция навярно ще има огромна подкрепа сред Генералната асамблея, тъй като никой не харесва АНС да го следи", е заявил западен дипломат за Reuters.

Самата Меркел настоя САЩ да подпише договор, който да им забрани да шпионират германски граждани и институции. Дилма Русеф от своя страна заяви, че иска среща на най-високо ниво със САЩ.


Подкрепи Economic.bg