Google ще изучава подробно човешкото тяло

В проектът "The Baseline Study" ще вземат участие няколко хиляди доброволци

Google ще изучава подробно човешкото тяло
264 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Технологичният гигант Google стартира мащабен проект, който цели да събере информация и да състави пълна здравословна картина на човешкото тяло, пише изданието The Wall Street Journal. В проектът "The Baseline Study" ще вземаат участие няколко хиляди доброволци от университетите Дюк и Станфорд.

Екипът, ръководен от молекулярния биолог Андрю Конрад, ще се състои от 70 специалисти в областта на генетиката, биохимията, молекулярната биология. Идеята на учените е да получат подробна информация от доброволците за техните заболявания, обмен на вещества, поносимост на физически натоварвания, кръв, ДНК и други. Участниците ще носят специални устройства, които денонощно ще измерват показатели като ниво на глюкоза в кръвта, температура на тялото и честота на пулса.

След това информацията ще се обработва от компютрите на Google, които ще търсят различни биомаркери в получените данни. Целта на учените е да открият закономерности в развитието на различните заболявания и да позволят ранното им диагностициране. Специалистите ще съставят и здравословна картина на организма на здравия човек.

От Google уверяват, че събраната информация ще бъде напълно анонимна и няма да се предоставя на трети страни. Няколко комитета ще наблюдават работите по проекта и ще отговарят за медицинските изследвания на хората.

"The Baseline Study" е първият проект в областта на медицината и здравеопазването и е от най-амбициозните проекти на Google. Останалите значими инициативи на научното подразделение на компанията са очилата с допълнителна реалност Google Glass, безпилотните коли, както и Loom - проект за доставка на интернет чрез въздушни балони.Подкрепи Economic.bg