Greenpeace блокира платформа на "Газпромнефт" в Холандия

Съоръжението бе вързано за док, за да не бъде транспортирано към Арктика

"Спасете Арктика!"

Автор: Николай Марченко

Активистите на Greenpeace блокираха петролна платформа на „Газпромнефт” Saturn в холандското пристанище Еймуден, в северозападната част на Амстердам, информират световните медии.

Водолази на екоорганизацията вързаха за дока с верига петролната платформа, като целта им бе да се попречи на отплаването й от холандския порт за Арктика. "Greenpeace не иска нефторазливите да се повторят в Арктика. Затова провежда акцията savethearctic.org", информира в социалната мрежа Twitter "Грийнпийс Русия".

Днес платформата трябваше да бъде откарана към пристанището Ротердам, откъдето да се транспортира със специален съд към находището на „Газпромнефт” „Долгинское” в Печорско море. Според Greenpeace обаче подобни действия „са опасни”, тъй като тази платформа досега не е била използвана в северните морета и характеристиките й „не позволяват да работи безопасно” в екстремните условия на Арктика.

Върху самата платформа от страна на активистите е качен и банерът „Спасете Арктика!”, с който „Зелените” за пореден път се опитаха да привлекат вниманието на световната общественост към нефтените амбиции на петролните гиганти в тази част на планетата. По този начин се демонстрира и протестът на „Зелените” срещу готвените сурови присъди за техните колеги, които са се опитали да нахлуят на платформа „Приразломная” на „Газпромнефт” миналата година.

Агенция France Presse (AFP) съобщи, че холандската полиция е арестувала шестима активисти на Greenpeace, участвали в акцията. „Полицията арестува шестима от нашите активисти. Те все още са в ареста, но не знаем какви са обвиненията”, алармира пред AFP координаторът Файза Улахсен. От полицията потвърдиха за ареста и обясниха, че активистите са задържани „след отказ да се подчинят на полицейска заповед” да напуснат платформата „ГСП Сатурн”.

Говорителят на руския монополист „Газпром” Сергей Куприянов обаче съобщи в ефир на радиото „Ехото на Москва”, че платформата вече е освободена и изведена в морето. Според него акциите на Greenpeace „няма да повлияят върху политиката” на дъщерната компания „Газпромнефт”.

Коментари: 0