Гриша Ганчев продаде 9 ВЕЦ-а на „Енерго-Про“

Централите са по поречието на река "Благоевградска бистрица"

5846 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Енерго-Про България" е новият собственик на 9 ВЕЦ-а по поречието на река "Благоевградска бистрица", съобщи "Струма". Босът на "Литекс Комерс" Гриша Ганчев бил принуден да се раздели с водноелектрическите си централи, обединени в дружеството "ВЕЦ Енергия холдинг".

В това дружество влизат ВЕЦ "Бистрица" с каскада от осем мини ВЕЦ-а и ВЕЦ "Славово". Целият холдинг на Гриша Ганчев бил прехвърлен на друга фирма – "Хидро електрик България", която според мълвата била контролирана от Митко Каратиста и Румен Пашата. Впоследствие босът на СИК продал водноелектрическите централи на чешката фирма "Енерго-Про" за 150 млн. евро.

След крупната енергийна сделка обвиненията срещу сина на Гриша Ганчев – Данаил, за фиктивни сделки със захар с цел източване на ДДС от бюджета, тихомълком бяха свалени.

В същото време в началото на тази година "Енерго-Про България" ЕАД официално обяви, че приключило успешно сделката по придобиване на 100% от капитала на "ВЕЦ Енергия холдинг" ЕАД, вторият най-голям частен оператор на водноелектрически централи в България.

"Енерго-Про България" ЕАД влезе във владение като едноличен собственик на "ВЕЦ Енергия холдинг" ЕАД и притежаваните пряко от дружеството и чрез дъщерните му дружества шест водноелектрически централи: - ВЕЦ "Пирин", ВЕЦ "Спанчево" - обединени в каскада "Пиринска Бистрица", ВЕЦ "Катунци", ВЕЦ "Огоста", ВЕЦ "Самораново", ВЕЦ "Бистрица" с каскада от осем мини ВЕЦ-а и ВЕЦ "Славово", и ВЕЦ "Карлуково".

Централите по поречието на река Благоевградска Бистрица са проектирани и изградени от "Хидроенергийна компания" ООД на Иван Чапов. Голяма част от тях са изградени на водопровода за питейно битово водоснабдяване на град Благоевград.

Подкрепи Economic.bg