Доходите на европейците падат рязко

България е втора по спад на доходите на домакинствата извън държавите на Еврозоната

244 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Рязък спад на средния разполагаем доход на домакинствата се наблюдва в 15 страни-членки на Европейския съюз (ЕС). Това показват данни на Евростат в доклад за промените в доходите на населението в Евросъюза. За страните извън Еврозоната най-силно се понижават доходите на семействата в Исландия (9.7%), следвана от България (6.6%), Латвия (6.1%) и Естония (4.4%).

Според доклада най-рязък спад на доходоте на домакинствата се наблюдава в Гърция – с 12%, като средните годишни доходи в страната се изчисляват на около 11 хил. евро годишно. Между страните от Еврозоната най-силен спад има Испания (5.8%), следвана от Португалия (4.1%), Франция (2%), Италия (1.4%) и други.

Люксембург е лидер по средни годишни доходи – 32 500 евро на домакинство. На второ място се нарежда Великобритания – 28 000 евро, следвана от Финладния и Австрия – по 21 000 евро, Белгия, Холандия, Дания – по 20 000 евро и други.

Статистиката на Национален статистически институт (НСИ) за доходите на българските домакинства показва, че основен източник на доходи у нас е работната заплата, която формира около 55% от общия доход. Вторият по значение източник на доходи са пенсиите, които формират 26.4% от доходите на домакинствата.

Националната статистика отчита, че най-много пари се харчат от българските семейства за храна и жилище. Средствата за отопление, енергия и вода нарастват до 193 лв. средно на лице на домакинството за първото тримесечие на тази година.

Подкрепи Economic.bg