Гръцките фермери пак се вдигат на протест

Засега не се предвижда блокиране на гранични пунктове с България

Снимка: EPA/BGNES

3593 ~ 2 мин. четене

Гръцките фермери се вдигат на поредни бунтове от утре. Те излизат с трактори, като ще опитат да блокират различни места по протежение на националния път Солун–Атина, както и възлите на пътна мрежа в Северна Гърция. Това е било решено окончателно на събрание на стачния координационен комитет в Солун, съобщи БНР.

От комитета са разпратени призиви и към други съсловни организации да се включат в протеста за масово осъждане на политиката на държавата и Европейския съюз по отношение на зeмeделието. Решението къде точно ще бъдат ситуирани блокадите е предоставено на регионалните стачни комитети във всеки окръг.

Представители на фермерите вече имаха среща с гръцкия министър на развитието на селските райони и храните, Атанасиос Тсафтарис, само преди дни. Те поискаха от министъра Гръцката селскостопанска застрахователна организация (ELGA) да ги компенсира за щетите, причинени на производството поради лошо време. Отделно от това исканията са им и за преобразуване на кредитите и за въвеждане на необлагаем минимум от 40 000 евро годишно. Те обаче заявиха че няма да вярват на обещания и ще пристъпят към ефективни блокади.

Вече започна струпване на трактори в близост до магистралата Солун-Атина, както и към основни пътни връзки между областите. Ръководството на протестите отново е в град Лариса. Стотици машини се насочват към пътния възел Никиас на магистралата. Около Солун също има струпване на техника на няколко места.

Фермерите от Серес засега не планират блокиране на границата Промахон-Кулата. Около 60 протестни центъра се организират в цялата страна. От района на Еврос, от където е връзката с другите гранични пунктове с България, все още не са решили на кои места ще протестират. Фермерите от тази част на Гърция засега имат готовност във вторник да блокират връзките към град Ористиада.

В предишни години блокади на  фермерите имаше и по граничните пунктове с България, което затрудняваше и спираше преминаването на всякакви превозни средства на границата.

Подкрепи Economic.bg