Гръцките "острови" в България

Разположението на Петрич се оказва голямо предимство. Заради невижданата криза, обхванала страната им, все повече гърци бягат от хаоса у дома и се установяват в стабилна България, където създават много работни места

Дойче Веле

 

Ресторант "Саки" се намира в самия център на Петрич. Съдържателят Дионисиос Пападатос е грък. По принцип е занаятчия, но заради кризата изгубил работата си в родината. Затова тръгнал да търси щастието си в България, подобно на мнозина други. "Гърците всъщност не държат да дойдат точно в България - просто искат да се махнат от Гърция, независимо в коя посока", казва Пападатос.

И фирмата "BGN Electronics" е гръцка по произход. 50-те й служители произвеждат кабели и платки за големи германски клиенти. Собственикът Георге Константопулос премества фирмата си от Солун в Петрич още преди четири години, когато се проявяват първите признаци на кризата в Гърция. По същото време се изместват и много други гръцки фирми. "Гърците вече изобщо нямат доверие на държавата си. Всеки ден тя им поднася нови и нови "изненади". Боиш се от всичко и не знаеш какво ще ти дойде до главата", казва Георге Константопулос.

Ползите за България

България от своя страна привлича със значително по-ниските данъци, относително ниските заплати и - най-вече - стабилната икономическа система. Достатъчно причини за гръцките фирми да изместят седалищата си в съседна България. Както отбелязва Костантопулос, бизнесмените искат да планират в перспектива, което за момента в Гърция не е възможно.

Гръцките фирми са се настанили предимно в граничните райони. В и около Петрич е пълно с емблеми и реклами на гръцки фирми, има гръцки магазини, ресторанти и кафенета, надписите са и на двата езика. От началото на кризата насам в малкия град ежегодно пристигат по 100 гръцки фирми. Безработицата е 7 процента - или два пъти по-ниска, околкото е за България като цяло.

"Наистина печелим от кризата, и то не само покрай фирмите, но и от увеличаващия се брой туристи - все повече гърци идват тук, пазаруват в магазините и се хранят в ресторантите", казва заместник-кметът на Петрич Христо Батев. На гърците просто в България всичко им е по-евтино, отколкото в Гърция.

А ползите за България са значителни - през последните две години в страната са се установили стотици гръцки фирми, а разкритите от тях нови работни места са близо 50 000. За десет години са направени инвестиции в размер на 3 милиарда евро, а поради кризата към България се насочва и все повече частен капитал.

Гърците искат парите им да са на сигурно място, обяснява икономистът Георги Ганев. "Все повече частни лица влагат част от парите си в български банки. И съвсем съзнателно не се насочват към гръцките банки, каквито в България има много - търсят други", казва експертът.

"Оставам тук!"

Същевременно обаче той предупреждава да не се изпада в прекалена еуфория заради икономическия подем покрай кризата в Гърция: "Бих искал да подчертая, че гръцката криза или дори евентуалният срив на Гърция би ни нанесъл повече вреди, отколкото ползи, що се отнася до работните места. Десетки хиляди българи работят в момента в Гърция. При срив на гръцката икономика те ще изгубят работните си места."

Покрай актуалното изостряне на кризата в Гърция броят на преселващите се в България за пореден път е нараснал: в последните седмици заявките на гръцки фирми, желаещи да се установят в България, са се увеличили десетократно. Като за разлика от преди, сега гърците се интересуват от трайни ангажименти в България.

За ресторантьора Дионисиос Пападатос е ясно при всички случаи едно: той засега остава в България. "Докато ситуацията в Гърция не се подобри, оставам тук, понеже не вярвам на гръцките политици", казва той.

 

 

Коментари: 0