Гръцки фирми се местят в Петрич

През последните 3 години в града са направени инвестиции за над 3 млрд. евро

Все повече гръцки фирми търсят по-стабилна финансова среда в чужбина и емигрират в градове като българския Петрич, съобщава гръцкото електронно издание greekreporter.com, цитирано от bTV. В малкия български град, до границата с Гърция, има около 20 хил. жители и през последните три години в него са направени инвестиции за над три милиарда евро.

Собственикът на гръцки ресторант в центъра на Петрич Дионисис Пападатос казва, че финансовата криза го е накарала да емигрира. „Гърците не искат да отидат само в България. Те се нуждаят да избягат от Гърция по принцип,” казва той.

Фирмата на Йоргос Константопулос се е преместила от Солун и сега в нея работят 50 души: „Гърците вече не вярват на държавата. Всеки месец чуваме за нещо ново - данъци, данъци и пак данъци", обяснява Константопулос.

България изглежда добър избор за бизнесмените, тъй като там данъците са по-ниски, заплатите по-малки и най-вече заради по-голямата финансова сигурност, посочва изданието. В Петрич бизнес развиват десетки гръцки фирми. Има ресторанти, магазини, кафенета. Според заместник-кмета на общината Христо Батев почти 100 са емигриралите гръцки фирми.

Гърците посещават България не само за работа, но и за да пазаруват. Основната част от пътуващите гърци живеят в северната част на страната. Според данни на гръцко-българската търговска камера приблизително 40-50 хиляди работни места в България зависят от гръцките фирми и посетителите от Гърция.

Коментари: 0