Гърците изкупуват българските дърва за огрев

Цените у нас са двойно по-ниски от продажната цена в Гърция

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гърците масово се запасяват с дърва от България за предстоящата зима, предаде bTV. Търсените количества са безпрецедентно големи за последното десетилетие, а причината е по-ниската им цена у нас.

Причината за презапасяването с дърва от страна на гърците е големият акциз върху рекордно скъпите дизел и нафта за отопление, наложени от гръцкото правителство.

В най-големия склад за дърва за огрев в Серес, само на няколко километра от българската граница, за втора поредна година се снабдяват с наши дърва за огрев, съобщи bTV.

Два кубика се продават за 150 евро - почти 300 лв. Освен с българска дървесина складът се снабдява също и с дървесина от Албания. Тенденцията е колкото по-навътре в Гърция влизаме, дървесината да става все по-скъпа.

У нас един кубик засега е по-евтин. Затова прекупвачите избират да захранват домакинствата в Гърция, а не българските. В складовете в Серес на 40 километра от границата цените са много по-високи - от 75 до 95 евро за кубик. Гърция има маслини в изобилие, но тази дървесина не става за отопление. Токът е двойно по-скъп отколкото в България. Нафтата за отопление там струва над 3 лева.

Голямото запасяване с българска дървесина ще започне в началото на септември, прогнозират търговците.

Коментари: 0