Гърците изоставят колите си

Шофьорите не могат да плащат пътния данък и предпочитат да спрат автомобилите си от движение

Хиляди гърци отписват колите си, заради невъзможност да плащат пътния данък, предаде Reuters. В петък са се извили дълги опашки пред данъчните служби, от желаещи да предадат регистрационните номера на колите си, но да не плащат данъци и през 2013 г.

"За момента в нашето семейство приключваме със шофирането. Не можем да си позволим 265 евро за пътен данък", обявява 40-годишна жена пред гръцки телевизионен канал. Тя притежава 1.6-литрова кола от среден клас.

От 2007 г. досега над 600 хил. автомобила са били спрени от движение, тъй като собствениците им не са в състояние да си плащат данъците. Автомобил със снети номера в страната не се облага от държавата.

Според данни на Министерството на транспорта само през декември над 70 хил. собственици на превозни средства са спрели колите си от движение, което е с 15% повече в сравнение със същия месец на миналата година. До петък едва 60% от шофьорите са платили данъци върху леките си автомобили. Финансовото министерство се надява от тези данъци в хазната да влязат 1.2 млрд. евро, но досега е събрало само 520 млн. евро. Министерството на транспорта разглежда възможността за удължаване на срока за плащането, съобщи държавното радио ERA1.

Заради суровите мерки за икономии в Гърция доходите на гърците, според оценки на синдикатите (GSEE-ADEDY), са намалели с близо 30% за четири години. В битката на държавата за повече приходи собствениците на над 15-годишни малки коли трябва да плащат 120 евро пътен данък. Собствениците на луксозни автомобили ще трябва да платят 1 320 евро, съобщи държавното радио. През 2011 г. в Гърция са били отрегистрани общо 250 000 автомобила.

Коментари: 0