Гърция отчаяно търси сделка с "тройката"

Правителството и инспекторите се опитват да се споразумеят за съкращения на стойност още 2 млрд. евро

108 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гръцкото правителство води поредния си кръг на преговори с "тройката" (МВФ, ЕЦБ и ЕС), в отчаян опит да постигне споразумение до края на седмицата. В момента двете страни се опитват да намерят още 2 млрд. евро, от общо 11.5 млрд. евро,  които трябва да бъдат спестени през следващите две години.

По-рано днес "тройката" отказа да приеме част от плановете на Атина да спести 2 млрд. евро чрез съкращения и данъчни мерки, определяйки ги като неефективни. Инспекторите са се усъмнили в ефекта от налагането на допълнителни данъци върху самоосигуряващите се лица, както и към някои някои от предложените съкращения на разходите за отбрана, здравеопазване и местни власти.

Гърция обаче няма време. През уикенда се събират лидерите на държавите от еврозоната и на тази среща ще се вземе решение, дали страната ще получи очаквания транш от 31.5 млрд. евро. Парите са жизненоважни за страната, предвид предстоящите в началото на следващата година падежи на ДЦК.

Днес е вторият пореден ден, в който управляващите и "тройката" преговарят. Вчера правителството представи проектобюджета за 2013 г., но той беше оставен "без коментар" от инспекторите. В него бяха заложени съкращения на разходите със 7.6 млрд. евро, свиване на икономиката с 4.2%, първичен излишък от 1.1%, дълг - 180% и безработица от 24.7%.

Всеки един ден на преговорите обаче започваше с протести. Хора с плакати посрещаха и изпращаха инспекторите. пред репортери те недоумяваха как е възможно Европа да даде 200 млрд. евро за да спаси банките, а иска страната им да съкращава разходи за образование и здравеопазване.


Подкрепи Economic.bg